Wat zijn voor mij de voordelen van dienstencheques?

De dienstencheque is een gebruiksvriendelijk en volstrekt veilig betaalmiddel. Door zijn fiscale aftrekbaarheid kan u tegen heel interessante tarieven gebruik maken van hulp bij het huishouden, de strijk, het boodschappen doen of het vervoer van minder mobiele mensen. Ontdek alle voordelen.

Wat is een dienstencheque?

De dienstencheque is een door het Vlaamse Gewest gesubsidieerd betaalmiddel. Elke meerderjarige die gedomicilieerd is in Vlaamse Gewest kan er tegen voordelige tarieven prestaties mee betalen voor het huishouden, de strijk, de boodschappen of het vervoer van personen met beperkte mobiliteit.

De voordelen van de dienstencheque

 1. 1

  Eenvoudig

  Met dienstencheques maakt u zich het leven makkelijker. U bespaart zich allerlei dagelijkse klussen doordat u een beroep kan doen op een werknemer van een erkende onderneming die u vergoedt met één dienstencheque per gepresteerd werkuur.

  Of u nu kiest voor elektronische of papieren cheques, de bestelprocedure is eenvoudig. Met elektronische dienstencheques hebt u altijd een overzicht van uw gebruik en uw bestellingen.

 2. 2

  Veilig

  U betaalt de werknemer alleen met elektronische of papieren dienstencheques. Het is een veilig betaalmiddel dat het gebruik van cash geld overbodig maakt. Met dit systeem kan u volledig uw uitgaven controleren:

   

  Bij de elektronische dienstencheques bevestigt u het aantal gepresteerde uren via uw Beveiligde Zone of met de mobiele app “Dienstencheques Vlaanderen”

  De papieren dienstencheques vult u aan met de datum, de activiteit en uw handtekening.

   

  Pluxee verifieert alle aangegeven prestaties om fraude te vermijden.

 3. 3

  Voordelig

  Om de werknemer te vergoeden, gebruikt u elektronische of papieren dienstencheques: één cheque per volledig gepresteerd uur.

  U kan 500 dienstencheques bestellen per kalenderjaar, de 400 eerste voor de prijs van 9 en de laatste voor de prijs van 10. Dat zijn voordelige prijzen voor huishoudelijk werk.

 4. 4

  Fiscaal aftrekbaar

  Als u elektronische of papieren dienstencheques gebruikt, geniet u van een belastingvermindering van:

  • - € 1,8/dienstencheque,
   - voor de 198 eerst aangekochte cheques per persoon.
  •  

  Elk jaar ontvangt u in maart een fiscaal attest van Pluxee. Dat moet u bij uw belastingaangifte voegen. Een dienstencheque van 9 kost u dan nog €7,2 na fiscale aftrek.

   

  Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend? U en uw partner hebben allebei recht op een belastingvermindering voor de dienstencheques die u elk in uw eigen naam aankoopt, met uw eigen gebruikersnummer bij Pluxee. 

   

  Klik hier om alles te weten over de fiscale aftrek.

 5. 5

  Flexibel

  Het dienstenchequesysteem biedt u tal van oplossingen voor uw dagelijkse taken, karweien en andere behoeften.

   

  Elektronisch of papier? Kies het type dienstencheque!
  De bestelprocedure is dezelfde, al biedt de elektronische versie meer voordelen: gebruiksvriendelijker, sneller en veiliger!

   

  Het aantal dienstencheques en de soorten huishoudelijke activiteiten aangepast aan uw behoeften.
  Het aantal dienstencheques dat per kalenderjaar mag besteld worden, is afgestemd op elke persoonlijke situatie. En u kan de dienstencheques gebruiken voor het vergoeden van verschillende huishoudelijke taken bij u thuis of in een erkende onderneming.

   

  Wil u meer weten over de soorten taken en activiteiten die u kan vergoeden? Lees dan dit artikel.

 6. 6

  Elektronisch

   

  U kan kiezen uit twee type dienstencheques: elektronisch of papier.

   

  Elektronische dienstencheques

  • • Bestelling via uw Beveiligde Zone of via de mobiele app “Dienstencheques Vlaanderen” met een bankoverschrijving of online betaling.
   • Onmiddellijk na uw bestelling beschikbaar.
   • De werknemer voert de prestatie in. U kan die op gelijk welk moment bevestigen op uw Beveiligde Zone of via de mobiele app.

   

  Papieren dienstencheques

  • • Bestelling via uw Beveiligde Zone of via de mobiele app “Dienstencheques Vlaanderen” met een bankoverschrijving of online betaling.
   • Aan de postdiensten bezorgd binnen de 2 werkdagen na uw bestelling
   • U moet de dienstencheques ondertekenen, de datum en activiteit invullen en ze aan uw huishoudhulp afgeven.

Vindt u niet wat u zoekt? Contacteer ons

Telefoon
Bel 02/401.31.30
Van maandag tot vrijdag tussen 8u en 20u
E-mail
Stuur ons een e-mail
Hebt u een vraag of klacht?
Hoe kan ik u helpen?