22 april 2022

Let op: een phishing poging doet de ronde

Wij zijn ervan op de hoogte gebracht dat een derde partij zich heeft voorgedaan als Sodexo om een kwaadaardige e-mail te versturen waarin u wordt uitgenodigd op een link te klikken. Dit is een uitgebreide “phishing” poging die kan leiden tot bankfraude als u de instructies opvolgt.

Wij vinden deze gebeurtenis bijzonder spijtig. Veiligheid, in al zijn vormen, is een topprioriteit voor Sodexo. Wij zetten ons elke dag in voor de bescherming van de integriteit van onze systemen, om de gegevens van al onze cliënten op ethische wijze te beschermen.

Ons beveiligingsteam heeft de situatie onmiddellijk geanalyseerd en vastgesteld dat de integriteit van de IT-systemen van Sodexo niet werd beïnvloed door deze gebeurtenis. Uw gegevens werden op geen enkele manier via onze systemen blootgesteld.

 

Wat moet u doen?

Het onderwerp van de e-mail is « Nieuwe te bevestigen of te betwisten voorwaarden ».

Hier is een voorbeeld van de frauduleuze communicatie:

 

Als u deze email hebt ontvangen, open deze dan niet en stuur hem door naar het volgende adres: suspect@safeonweb.be Dit is het " Center for Cyber Security Belgium " dat deze mail voor u zal controleren en u verder adviseren over wat u moet doen. Zorg ervoor dat u na het verzenden de e-mail verwijdert.

Als u de e-mail hebt geopend, klik dan niet op een link.

Als u op een link hebt geklikt, volg dan het advies van Safeonweb op hun website: https://www.safeonweb.be/nl/help-ik-heb-op-een-valse-link-geklikt  

Kort samengevat geeft Safeonweb de volgende adviezen:

  • Als je een wachtwoord hebt doorgegeven dat je ook op andere plaatsen gebruikt, verander dit dan onmiddellijk. Verander het op alle plaatsen waar je het gebruikt.
  • Als je  credit- of bankcardgegevens hebt doorgegeven, verwittig je onmiddellijk Card Stop op 078 170 170 (+32 78 170 170 uit het buitenland)
  • Contacteer je bank zodat de laatste betaling en eventueel de rekening geblokkeerd kan worden.
  • Als je merkt dat er effectief geld gestolen is van je bankrekening, doe dan een aangifte bij de politie.
  • Stuur het verdachte bericht waarin je geklikt hebt door naar verdacht@safeonweb.be 

Hoe herkent u in de toekomst een poging tot fraude of scamming ?

Wij vragen als Sodexo nooit om een aanpassing van uw gegevens te bevestigen. De persoonsgegevens worden immers automatisch aangepast via een update of controle in het Rijksregister. Deze gegevens zijn steeds authentiek.

Sodexo zal u nooit vragen om een betaling te doen andere dan de betaling van de bestelling van de dienstencheques, noch zullen we u ooit telefonisch vragen om in te loggen op uw bankprogramma of om geld over te maken.

Zoals u weet, kunt u voor het beheer van dienstencheques en persoonsgegevens enkel toegang krijgen tot uw beveiligde zone via het Toegangsbeheer van het Vlaamse Gewest dat u gewoonlijk gebruikt (via itsme, Etoken, enz...). Wij zullen u dus nooit een link aanbieden naar een website die u om uw persoonlijke gegevens vraagt.

Vind hier het antwoord op uw vraag

Nog andere vragen? Neem contact met ons op via

Telefoon
Bel 02/401.31.30
Van maandag tot vrijdag tussen 8u en 20u
E-mail
Stuur ons een e-mail
Hebt u een vraag of klacht?
Hoe kan ik u helpen?