09 augustus 2022

RSS

Goede aanpak tegen cybercriminaliteit

Ondernemingen staan meer dan ooit bloot aan cybercriminaliteit en blijven kwetsbaar voor cyberaanvallen. De nieuwste cybermisdaad trucs sparen niemand. Kleine of grote organisaties zijn allemaal in het vizier van criminele organisaties. De financiële schade kan aanzienlijk zijn, om nog maar te zwijgen van het verlies van gevoelige gegevens en de aantasting van de reputatie. U kunt nooit helemaal veilig zijn, maar u kunt veel van de valkuilen vermijden door u bewust te zijn van de meest voorkomende risico's van cybercriminaliteit en nieuwe werkwijzen toe te passen als u dat nog niet hebt gedaan.

 

Wantrouwen en gezond verstand

Wees op je hoede voor e-mails:
  • van een onbekende persoon (open nooit bijlagen van deze ontvangers);
  • met het verzoek om dringend actie te ondernemen;
  • vragend naar uw bankgegevens;
  • inclusief een abnormaal aantal spelfouten en grammaticale fouten of buitensporige bewoordingen.

Controleer ook of de vermeende afzender en de inhoud van het bericht met elkaar overeenstemmen en klik niet op de link in de mail voordat u hebt gecontroleerd of het adres van de site correct is (door met de muiscursor over de link te gaan, verschijnt de bestemming ervan in de linkerbenedenhoek van uw browser, zodat u kunt controleren of de link naar de pagina gaat die zij beweert te zijn).

Kies een "goed" wachtwoord:


Aanbevolen wordt wachtwoorden te kiezen die zo mogelijk uit 12 tekens bestaan, hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens te combineren en woorden uit het woordenboek te vermijden (aarzel niet een wachtwoordbeheerder te gebruiken).

  • Verander uw wachtwoorden elke 3 maanden;
  • Deel geen wachtwoorden via e-mail:
    Door het wachtwoord via e-mail te delen, vergroot u de kans dat iemand met slechte bedoelingen er achter kan komen, zelfs als u alle veiligheidsmaatregelen voor uw e-mailbox neemt;
  • Eén wachtwoord per dienst:
    Gebruik hetzelfde wachtwoord niet voor meerdere diensten. Als een van die rekeningen wordt gecompromitteerd, lopen al uw andere rekeningen duidelijk gevaar.
Geef geen vertrouwelijke informatie door:


Wissel geen inloggegevens, autorisatienummers of kredietkaartnummers uit, bijvoorbeeld in antwoord op een e-mail of formulier.

Controleer of webpagina's beveiligd zijn:


Het hangslot en de "s" achter "http" geven aan dat de verbinding beveiligd is.

 

Alle pagina's die wachtwoorden gebruiken of gevoelige gegevens doorgeven, zoals banken, maken gebruik van een beveiligd protocol om gegevensdiefstal te voorkomen. Op deze pagina's staat een klein gesloten hangslotje ter bevestiging van een beveiligde verbinding (links van de adresbalk). Imitaties hebben dit niet.

Als u verdachte berichten ontvangt, aarzel dan niet om dit te melden via verdacht@safeonweb.be. Safe on web informeert de Belgische burger snel en efficiënt over de laatste en belangrijkste digitale en internetveiligheidsbedreigingen.

Hoe kan ik u helpen?